Οι κατασκευές είναι το μεγάλο κεφάλαιο της Αφρικής. Είναι το μέλλον για έμπειρες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για την Ελλάδα όπου διανύουμε μια πολύχρονη οικονομική κρίση. Όσον αφορά το Κονγκό, όπως οι περισσότερες χώρες της Αφρικής, βρίσκεται σε κατασκευαστικό αναβρασμό. Εθνικά & Διεθνή κονδύλια χορηγούνται για μεγάλα έργα υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, δημόσια κτίρια κ.λ.π.), αλλά και για οικιστικά έργα, όπου ο αριθμός ζήτησης κατοικιών, που έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα, ξεπερνά τα 120.000. Όμως οι τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες , στερούνται σύγχρονων μεθόδων & μηχανημάτων, για την υλοποίηση τέτοιων project. Η ζήτηση εύρεσης τέτοιων εταιρειών είναι τεράστια από χώρες τις Αφρικής, οι οποίες θα φέρουν, πέραν της ανάπτυξης, και την τεχνογνωσία (το know-how) στη χώρα τους, μέσω των project που θα αναλάβουν στο κατασκευαστικό τομέα. Παρακάτω θα δείτε δικό μας φωτογραφικό υλικό, από τους τρόπους παρασκευής υλικών οικοδομής (τούβλα, τσιμέντο κ.λ.π.), μέχρι διάφορες κατασκευές εν εξέλιξή τοπικών εταιρειών, αλλά και διάφορων εταιρειών της Άπω Ανατολής που προσπάθησαν να μπουν στην αγορά (αλλά με σκάρτα υλικά).

Τα υλικά οικοδομής υπάρχουν με μεγάλο κόστος & με χρονοβόρα διαδικασία παρασκευής στο Κονγκό, όχι λόγω μη ύπαρξης πρώτων υλών, αλλά λόγω μη ύπαρξης σωστών μηχανημάτων & τεχνικών προδιαγραφών. Δεν υπάρχει εργοστάσιο τουβλοποιΐας, με αποτέλεσμα τα ελάχιστα παραγόμενα τούβλα, να ψήνονται σε πρόχειρους κλίβανους. Φυσικά η αντοχή αυτού του υλικού δεν έχει καμία σχέση με αυτής, των προϊόντων που γνωρίζουμε εμείς εδώ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι δεν υπάρχει σπαστήρας (μηχάνημα για σύνθλιψη πέτρας), για την δημιουργία χαλικιού, αναγκαίο για την παρασκευή τσιμέντου. Μικρές οικοτεχνίες ή ιδιώτες σπάνε πέτρες σε χαλίκια, σε μικρές ποσότητες, τις οποίες μετά πουλάνε στους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές. Ένας επιχειρηματίας που θα διέθετε ανάλογο εξοπλισμό και τεχνογνωσία, θα μπορούσε να μεταφερθεί εκεί και να έχει συνεχόμενη ροή εργασίας με τρομακτικά οικονομικά οφέλη.

Στην παρούσα φάση το Κονγκό & ιδιαίτερα η Κινσάσα, βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη κατασκευής κατοικιών & κτιρίων. Τα ενοίκια στην Κινσάσα είναι υψηλά, λόγω της μεγάλης έλλειψης κατοικιών & επαγγελματικών χώρων. Η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι η προκατασκευασμένη κατοικία, λόγω του φθηνού κόστους, της ασφάλειας (αν είναι σωστή προκατασκευή) & φυσικά της γρήγορης τοποθέτησης και παράδοσης, δίνοντας επιλογές από απλές έως και πολυτελείς κατοικίες. Στη παρούσα φάση υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δημόσιους οργανισμούς και συνεταιρισμούς, καθώς και από ιδιώτες, για τέτοιου είδους project & πολλά μέλη εταιρείες του επιμελητηρίου μας έχουν ήδη επιτύχει συμφωνίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το επιμελητήριο μας έχοντας διαπιστώσει την μεγάλη ζήτηση σε οικιστικά έργα, αλλά και σε έργα υποδομών της χώρας, έχει έρθει σε επαφή με διάφορους αρμόδιους φορείς, δημιουργώντας έτσι επιχειρηματικές ευκαιρίες για τα μέλη της. Επιπρόσθετα υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους δήμους της Κινσάσα, για την κατασκευή σωστών υποδομών υπαίθριων αγορών, καθώς και δημόσιων κτιρίων. Σίγουρα η πρώτη σκέψη κάποιου που δεν γνωρίζει την Αφρική είναι “ναι αλλά πληρώνουν;”. Εμείς ως επιμελητήριο μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι γενικώς η Αφρική διαθέτει αρκετά κεφάλαια, σε ατομικό επίπεδο, αλλά φοβάται να τα επενδύσει αν πρώτα δεν δει κάποιο αποτέλεσμα. Διαπιστώνοντας αυτό ως δεδομένο, έχουμε επίσης έρθει σε επαφή με τοπικούς επενδυτικούς φορείς (τράπεζες), με τους οποίους έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο παρουσίας ξένης κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση τέτοιων έργων και αν θα δέχονταν να συμπεριληφθούν ως χρηματοδότες ή σε πολλές περιπτώσεις ως ενδιάμεσοι φορείς για την διαχείριση & εξασφάλιση των πληρωμών. Φυσικά η απάντηση ήτανε ναι, διότι όπως όλες οι τράπεζες του κόσμου, γνωρίζουν την πραγματικότητα και τις δυνατότητες για την αγορά της χώρας στην οποία εδρεύουν. Μάλιστα κατά τις συναντήσεις, μας έγιναν και προτάσεις από τις ίδιες τις τράπεζες για έργα, όπου η τράπεζα θα αγοράσει την γη και θέλουν κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες θα κτίσουν κατοικίες προς πώληση ή ενοικίαση.

Έτσι λοιπόν, σίγουρα η Κεντρική Αφρική είναι ο επόμενος σταθμός, για αυτούς που επιθυμούν να μεγαλώσουν και να κερδίζουν οι ίδιοι για την δουλειά που θα κάνουν, κι όχι κάποιοι τρίτοι. Σίγουρα είναι μια δύσκολη αγορά, σίγουρα θα είναι δύσκολη η αρχή, αλλά γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε το επιμελητήριο μας. Εμείς θα σας προετοιμάσουμε το έδαφος και θα σας καθοδηγούμε προς την σωστή πορεία, μέσω της πολύχρονης εμπειρίας μας σε χώρες τις Αφρικής. Η τελική απόφαση βέβαια είναι δική σας. Εμείς από την πλευρά μας αριθμούμε πλέον άνω της δεκαετής παρουσίας μας σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής και θεωρούμε ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις τοπικές αγορές.