Η καταγεγραμμένη ιστορία της Ελλάδος ουσιαστικά ξεκινά από τους δυο αρχαιότερους πολιτισμούς της, τον Μινωικό και τον Κυκλαδικό, οι οποίοι επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τον ποιο γνωστό, τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό του Αγαμέμνονα και του περίφημου Τρωικού Πολέμου. Οι γνωστότερες γραπτές αναφορές που σχετίζονται με τον τότε Ελληνικό Πολιτισμό είναι τα Ομηρικά Έπη.

Υπάρχουν και άλλα πολλά συγγράμματα παλαιότερα από τα Ομηρικά Έπη, πολλά από τα οποία είναι γραμμένα στην αρχική μορφή της Ελληνικής γραφής, αλλά δε θεωρούνται ιστορικές καταγραφές λόγω μη επαρκών στοιχείων και αναφέρονται ως μύθοι. Βέβαια λόγω ολοένα και περισσότερων αρχαιολογικών ανακαλύψεων από νέες ανασκαφές που γίνονται, παρουσιάζονται στοιχεία που έρχονται και επιβεβαιώνουν τις γραπτές αναφορές κάποιων μύθων και πλέον αναγνωρίζονται από την ιστορική κοινότητα ως ιστορικές αναφορές. Ένα παράδειγμα είναι και ο Τρωικός Πόλεμος, όπου μέχρι να βρεθεί η αρχαία πόλη της Τροίας, τα ομηρικά έπη θεωρούνταν μυθοπλασία.

Η ιστορία της Νεώτερης Ελλάδος ξεκίνησε με την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση από την Οθωμανική αυτοκρατορία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Υπήρξε μια προσωρινή μορφή δημοκρατικού πολιτεύματος μέχρι και το 1833 όπου πλέον εγκαθιδρύθηκε η Βασιλεία της Ελλάδος με τον βασιλιά Όθωνα.\

Το βασιλικό πολίτευμα παρέμεινε στην Ελλάδα, με μια μικρή παύση μετά τις Ελληνικές επιχειρήσεις στην Μικρά Ασία την περίοδο του 1ου παγκοσμίου Πολέμου, όπου τελικά ψηφίστηκε το δημοκρατικό πολίτευμα που υπάρχει μέχρι και σήμερα, μετά την περίοδο του Πραξικοπήματος και της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, με δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 1974.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της Ελλάδος μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:

Wikipedia

Greek History