Αποτύπωση της συνέντευξη του Α΄ Αντιπρόεδρου του Κονγκό-Ελληνικού Επιμελητηρίου CONGREC κυρίου Άγγελου Βάζα στα πλαίσια της επίσκεψης ομάδας Δημάρχων της πρωτεύουσας Κινσάσα στην Ελλάδα για έναρξη συζητήσεων αδελφοποίησης με Δήμους της Ελλάδας.

Αδελφοποίηση Δήμων και Επιμελητηρίων


Ερ.: Κύριε Βάζα, ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψής σας στα Γρεβενά;

Απ.: Η επίσκεψη στο Δήμο Γρεβενών είχε σκοπό τη διερεύνηση της περίπτωσης αδελφοποίησης των Δήμων Μπαρουμπού του Κονγκό και του Δήμου Γρεβενών της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος του Μπαρουμπού κύριος Hyppolite Nzita Mpongi δεν ήρθε να ζητήσει χρήματα, ούτε να «ζητιανέψει» όπως υπονοήθηκε σε κάποια δημοσιεύματα. Αντίθετα, ήρθε να ζητήσει αδελφοποίηση  βάσει υπαρχόντων προγραμμάτων  από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Τράπεζα τα οποία δίνονται σε  Ευρωπαϊκούς Δήμους και σε αδελφοποιήσεις αυτών  με Δήμους τρίτων χωρών της Αφρικής, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να εκτελεστούν στις τρίτες χώρες έργα υποδομής (δρόμοι, αποκομιδή απορριμμάτων κ.α.) με την χρήση της τεχνογνωσίας που είναι δεδομένο ότι κατέχουν οι Δήμοι ή οι Νομαρχίες της Ελλάδας αφού οι αντίστοιχοι θεσμοί της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό υστερούν σημαντικά. Με γνώμονα τέτοιου είδους αδελφοποιήσεις είναι βέβαιο ότι θα προωθηθεί η Ελληνική επιχειρηματικότητα. Για παράδειγμα, εάν ο Δήμος Γρεβενών ασχοληθεί και εμπλακεί σε προγράμματα αποκομιδής απορριμμάτων θα αγοραστούν από τον αδελφοποιημένο Δήμο του Κονγκό απορριμματοφόρα, κάδοι κ.α. Επίσης, πολύ πιθανόν να χρειαστεί να μεταβούν άνθρωποι με την αντίστοιχη τεχνογνωσία στον αδελφοποιημένο Δήμο του Κονγκό με σκοπό να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους του. Όλα αυτά χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος Γρεβενών και οι κάτοικοι του θα ωφεληθούν.

Ερ.: Είχατε επίσης μία συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γρεβενών;

Απ.: Ναι βεβαίως, και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης μας, η προοπτική  αδελφοποίησης και των Επιμελητηρίων. Σαν ιδρυτικά μέλη του Κονγκό-Ελληνικού Επιμελητηρίου ο Δήμαρχος του Δήμου Μπαρουμπού  κι εγώ με τις ιδιότητες του Προέδρου και του Αντιπροέδρου αντίστοιχα, έχουμε σαν στόχο να ενημερώσουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες για τις ανάγκες που έχει το κράτος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Είναι ένα κράτος, που όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών, επιθυμεί και έχει ανάγκη από κάθε είδους Ελληνικά προϊόντα, είτε αυτά αφορούν στην εστίαση, είτε στην ένδυση, είτε στον καλλωπισμό. Και φυσικά δεν εννοώ ότι όλα αυτά θα τους χορηγηθούν δωρεάν.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο στο Κονγκό θα  πρέπει να έρθουν σε επαφή με Έλληνες επιχειρηματίες και να αρχίσει σταδιακά η διαδικασία εξαγωγών των Ελληνικών προϊόντων. Το Κονγκό έχει να επιδείξει πλούσιο υπέδαφος με μεγάλο ορυκτό πλούτο, μπορούν όμως οι Έλληνες επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν αυτό το πλούτο και να κάνουν για παράδειγμα εξόρυξη χαλκού ή πετρελαίου; Είναι επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων και πιστεύω ότι θέλει πολύ δρόμο και χρήμα ώστε να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Αυτό που μπορούν να κάνουν όμως άμεσα είναι να δώσουν την τεχνογνωσία τους σε πιο απτά θέματα, όπως αυτό του εμπορίου. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος και πολύ ευνοϊκές συνθήκες για όσους επιχειρηματίες το επιθυμούν,  να εγκαταστήσουν παραρτήματα ή ολόκληρες τις παραγωγικές τους μονάδες (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εργοστάσια πρωτογενούς παραγωγής κ.α.) στο Κονγκό. Συγκεκριμένα να σας πω ότι υπάρχει μια μονάδα από την Κρήτη η οποία παράγει μαρμέλαδες, μέλι και γλυκά. Η ιδιοκτήτρια της μονάδας αποφάσισε να κατεβάσει τα μηχανήματα της στο Κονγκό προκειμένου η τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων να γίνεται εκεί με αποτέλεσμα το πολύ χαμηλότερο κόστος. Επίσης, δίνονται ισχυρά κίνητρα προκειμένου να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία μας στον τομέα της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής. Για παράδειγμα, επιδοτούν με δωρεάν ζώα και γη ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαδικασίες οργάνωσης, αύξησης και εκμετάλλευσης  ενός κοπαδιού με την προϋπόθεση να αποφέρει τελικό προϊόν (γάλα, κρέας κ.λ.π.)  Αυτό αφορά σε οποιαδήποτε γεωργική ή άλλης μορφής παραγωγή.

Ερ.: Με το επιμελητήριο Γρεβενών σε ποιο σημείο βρίσκεστε;

Απ.: Έχουμε προγραμματίσει με τον Πρόεδρο του επιμελητηρίου κύριο Νίκο Ράμμο να κάνουμε σχετικές παρουσιάσεις σε Έλληνες επιχειρηματίες. Ετοιμάζουμε επίσης την αδελφοποίηση των δύο Επιμελητηρίων και τέλος έχουμε ξεκινήσει επαφές και με τα Επιμελητήρια και τους Δήμους της Έδεσσας και της Ξάνθης από τα οποία είχαμε θετικές ανταποκρίσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Βάζα.

 

Κι εγώ σας ευχαριστώ.