Το Κονγκό-Ελληνικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε, βάση του καταστατικού του, τον Μάρτιο του 2011. Το όραμα του επιμελητηρίου ανήκει στον Άγγελο Βάζα (Α΄ Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου), την Ελευθερία Ράπτη (Γραμματέας του Επιμελητηρίου) και στον αξιότιμο Πρέσβη της Ελλάδος Δρ. Αλέξανδρο Κατράνη, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2008 σε μια από τις επισκέψεις των δυο πρώτων στην Λ.Δ. του Κονγκό. Κατά τις πολύμηνες διαμονές & έρευνες που ακολούθησαν στο Κονγκό, διαπίστωσαν ότι η χώρα έχει επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες σε σχεδόν όλους τους τομείς δραστηριοτήτων. Έτσι πάρθηκε η απόφαση για την ίδρυση του Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κινσάσα, με την παρότρυνση και υποστήριξη του αξιότιμου Πρέσβη κύριου Αλέξανδρου Κατράνη (στον οποίο αποδόθηκε και ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου του Επιμελητηρίου, ως αναγνώριση της βοήθειας και της στήριξης που παρείχε κατά την θητεία του στην Ελληνική Πρεσβεία της Κινσάσα). Η υπογραφή του καταστατικού έλαβε χώρα στα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Κινσάσα, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη Αξιότιμου Κου Αλέξανδρου Κατράνη, του κυρίου Anaclet Mpoyi, του δικηγόρου του επιμελητηρίου κυρίου Jean Luc Ahoka Aliomenga, καθώς και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων της Λ.Δ. του Κονγκό.

Έχει οργανώσει και ολοκληρώσει με επιτυχία τρεις εκθέσεις στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σε αυτές τις εκθέσεις παρουσιάστηκαν ελληνικά προϊόντα σε κονγκολέζους επιχειρηματίες, όπου τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση κι οι οποίοι γνώρισαν και γεύτηκαν τα ελληνικά προϊόντα και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την άριστη ποιότητα τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 αναγνωρίστηκε επίσημα και από το Ελληνικό Κράτος, ως Κονγκο-Ελληνικό Σωματείο CONGREC.

Παράλληλα το επιμελητήριο συνεχώς επεκτείνει την επιρροή του και σε άλλα κράτη της Κεντρικής Αφρικής, μέσω συνεργασιών που αναπτύσσει με άλλους φορείς. Ενδεικτικά μέσα στο 2016 και το 2017 ήρθε σε ανοιχτή συνεργασία με το Σωματείο Αφρικής & Βαλκανίων AfriBalk και το Ελληνο-Ουγκαντέζικο Σωματείο στην Ελλάδα, φέρνοντας σε επαφή τα μέλη τους και αυξάνοντας έτσι τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Σήμερα Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι ο αξιότιμος Δήμαρχος της Μοντγκαφούλα κύριος Olivier Saya Mandjia και Α΄ Αντιπρόεδρος ο κύριος Άγγελος Βάζας, ενώ για το Κονγκο-Ελληνικό Σωματείο, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Σωματείου την 11η Απριλίου 2017, κατόπιν της ψηφοφορίας που έλαβε χώρα στα τότε γραφεία μας επί της Μιχαλακοπούλου 102, παρουσία της εντεταλμένης από το Πρωτοδικείο Αθηνών δικηγόρου Κας Ευριδίκης Γεωργοπούλου, εκλέχθηκε το 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Το 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου απαρτίζεται από τα κάτωθι μέλη του:

  1. Άγγελος Βάζας Πρόεδρος
  2. Νικόλαος Αμπατζής Αντιπρόεδρος
  3. Ελευθερία Ράπτη Ταμίας
  4. Μίνως Βάζας Γραμματέας
  5. Μαθιός Χαρικιόπουλος Μέλος