Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) είναι μια από τις χώρες της Κεντρικής Αφρικής με συνολικό πληθυσμό άνω των 100.000.000 κατοίκων και έκταση 2.344.858 τ.χλμ. Η χώρα πήρε το όνομά της από τον μεγάλο ποταμό Κόνγκο, που την χαρακτηρίζει ο οποίος ξεχύνεται σαν φλέβα σε όλη την ενδοχώρα. Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του ποταμού Κόνγκο, ενώ προς τα ανατολικά του κλείνεται από το υδάτινο τείχος των λιμνών Τανγκανίκα, Κίβου, Εδουάρδου, Αλβέρτου κ.ά..

Συνορεύει με πολλά άλλα αφρικανικά κράτη, όπως την Δημοκρατία του Κονγκό (Γαλλικό Κονγκό)  στα Δυτικά, την Κεντρική Δημοκρατία της Αφρικής και το Σουδάν στα Βόρεια, την Ουγκάντα, το Μπουρούντι, τη Ρουάντα και την Τανζανία στα Ανατολικά και την Ζάμπια και την Ανγκόλα στα Νότια. Πρωτεύουσα της είναι η Κινσάσα. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Ζοζέφ Καμπιλά. Επίσης είναι η μόνη αφρικανική χώρα που χρησιμοποιεί 2 ζώνες ώρας (UTC+1,+2).

Ως Επιμελητήριο και σύμφωνα πάντα με τον Α΄ Αντιπρόεδρο & υπεύθυνο για την Ελλάδα οφείλουμε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να επενδύσουν ή να εμπορευθούν στην εν λόγω χώρα, ότι το σημερινό Κονγκό, με την νέα του ονομασία Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Λ.Δ.Κ.), έχει αφήσει πίσω του το άσχημο παρελθόν με τους εμφύλιους, τις λεηλασίες & την πολιτική αστάθεια. Δεν έχει καθόλου εγκληματικότητα, δεν κινδυνεύεις & μπορείς να κυκλοφορήσεις άφοβα. Η επενδυτική επιχειρηματικότητα υποστηρίζετε από το κράτος, παρέχονται φορολογικές απαλλαγές, ενώ έχει γίνει πολύ εύκολη η μετάβαση στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα του Κονγκό, η οποία αριθμεί περί τα 16.000.000 πληθυσμού. Η πρόσβαση πλέον είναι εύκολη, λόγω των προγραμματισμένων πτήσεων από πολλές αεροπορικές εταιρείες (πλέον βρίσκεις σε καθημερινή βάση πτήση για Κινσάσα), με την αρκετά φθηνότερη και ελαφρώς πιο εύκολη μετάβαση της Turkish Airlines, από Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης για Κινσάσα.

Το CONGREC είναι προς διάθεση των ενδιαφερομένων επενδυτών και επιχειρηματιών για οποιαδήποτε απαραίτητη πληροφορία.

Οι Εθνοτικές ομάδες

Στο Κονγκό υπάρχουν περίπου 250 εθνοτικές ομάδες, οι οποίες μπορούν να χωριστούν σε διάφορα γκρουπ ομάδων ή φυλές. Ένα γκρουπ ομάδων με την ονομασία Μπαντού (περίπου το 80% του πληθυσμού) έχει ως κύριες εθνοτικές ομάδες: τους Λούμπα (18%), Μόνγκο (17%), Κόνγκο (12%), ούτου και Τούτσι (10%), Λούντα, Τσόκουε, Τετέλα, Μπανγκάλα, Σχί, κτλ.. Όλοι οι υπόλοιποι χωρίζονται μεταξύ τους στην Σουδανική φυλή, Νιλοτική φυλή, τους Χαμίτες και τους Πυγμαίους.

Η πλειοψηφία των Κονγκολέζων είναι Χριστιανοί. Οι Καθολικοί αποτελούν το 40% του πληθυσμού, οι προτεστάντες το 28%, οι Κιμπαγκίστ (ένα σημαντικό δόγμα αφρικανικής καταγωγής) το 20%. Υπάρχουν επίσης μικρές μουσουλμανικές κοινότητες με 0,9% του πληθυσμού, Εβραίοι με 0,2% και το υπόλοιπο 10,9% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.