Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακήρυξε την Κυριακή τον Φελίξ Τισεκέντι Τσιλόμπο νέο πρόεδρο της χώρας.

 

Ξέφρενοι ήταν στους δρόμους της Κινσάσα οι πανηγυρισμοί των οπαδών του γιου του βετεράνου ηγέτη της αντιπολίτευσης ο οποίος κατέβηκε στις εκλογές υποσχόμενος ότι πρώτη προτεραιότητα του είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και του ιού έμπολα.

Διαδέχεται τον Ζοζέφ Καμπιλά, ο οποίος κατείχε τον προεδρικό θώκο τα τελευταία 17 χρόνια. Συναλλαγή μεταξύ των δύο κατήγγειλε ο βασικός του αντίπαλος Μαρτιν Φαγιουλού, ο οποίος υποστήριξε ότι πάνω κέρδισε από το 60% των ψήφων στις πρόσφατες εκλογές.

«Θεωρώ τον εαυτό μου μόνο νόμιμο πρέδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Καλω τον κονγκολέζικο λαό να μην αναγνωρίσει κάποιον που θα καταλάβει αυτή τη θέση παράνομα ούτε να υπακούσει τις εντολές που θα προέρχονται από αυτόν», είπε.

Τουλάχιστον 34 φόνους, 59 τραυματισμούς και 241 «αυθαίρετες συλλήψεις» τεκμηρίωσε το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετά την ανακοίνωση των προσωρινών εκλογικών αποτελεσμάτων.

Πηγή: https://gr.euronews.com/