Στο Κονγκό, όσον αφορά τον τρόπο εσωτερικής διακίνησης και πώλησης αγαθών, λειτουργεί ένας ιδιόμορφος τρόπος.

  1. Όλα είναι της μετρητοίς και δεν υπάρχει καμία μορφή πίστωσης.
  2. Δεν υπάρχει δίκτυο διανομής από τον εισαγωγέα προς τους χονδρεμπόρους, αντίθετα οι ίδιοι με δικά τους μέσα θα πάνε στον εισαγωγέα να αγοράσουν και να μεταφέρουν αυτό που επιθυμούν να πουλήσουν.
  3. Υπάρχει τοπικό νόμισμα, το Κονγκολέζικο φράγκο ( Franc Congo), το οποίο χρησιμοποιείτε στις μικρές καθημερινές συναλλαγές, ενώ αντίθετα για μεγάλες αγορές & εισαγωγές χρησιμοποιείτε το δολάριο Αμερικής ως νόμισμα συναλλαγής.

Εν ολίγοις ξεκινώντας από τον εισαγωγέα, που εισάγει τα προϊόντα & τοποθετεί δείγματα αυτών σε βιτρίνες εντός του μαγαζιού του με κωδικούς & τιμές χονδρικής, οι χονδρέμποροι αλλά και οι καταστηματάρχες, επιλέγουν τα προϊόντα που ενδιαφέρονται, σημειώνοντας τους κωδικούς και δίνοντας την σχετική παραγγελία επί τόπου στον εκάστοτε υπάλληλο. Ο λογαριασμός εκδίδεται, τα προϊόντα πακετάρονται και εξοφλούνται την στιγμή της παραλαβής, όπου ο καθένας με δικό του μέσο τα μεταφέρει στον χώρο του. Αντίστοιχα και τα καταστήματα των χονδρέμπορων, με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν ανά περιοχή για τους εκατοντάδες λιανέμπορους, με σχετικά προσιτές τιμές & πάντα της απολύτου μετρητοίς. Τα λιανικά σημεία πώλησης είναι πάρα πολλά & οι αντίστοιχες αγορές, τύπου λαϊκών αγορών, υπάρχουν σε πληθώρα.

Υπάρχουν φυσικά ελάχιστα μεγάλα Super Market με μεγαλύτερο ένα Νοτιοαφρικάνικων συμφερόντων, μία αλυσίδα τεσσάρων Super Market ονόματι Peloustor Βέλγο-Κονγκολέζικων συμφερόντων, ένα Λιβανέζικων συμφερόντων ονόματι City Market (το οποίο βεβαίως δεν πωλεί οινόπνευμα, χοιρινό), ένα Ινδικών συμφερόντων, ένα Παλαιστινιακών συμφερόντων, ένα τύπου Delicatessen Πορτογαλικών συμφερόντων & τέλος τρία μεσαίου μεγέθους συμφερόντων Άπω Ανατολής, από τα οποία βέβαια ψωνίζουν κυρίως οι Ευρωπαίοι και οι πλούσιοι Κονγκολέζοι, καθώς οι τιμές τους είναι αρκετά υψηλές. Ο κύριος όγκος του εμπορίου γίνεται στις κατά τόπους υπαίθριες αγορές της Κινσάσα, οι οποίες είναι 3-4 μεγάλες ανά δήμο, χωρίς να υπολογίζουμε τους χιλιάδες μικροεμπόρους που στήνουν μαγαζάκια παντού (κάτι σαν περίπτερα ας πούμε) και αυτούς που πουλούν εν κινήσει διάφορα προϊόντα. Όλοι αυτοί οι μικροέμποροι προμηθεύονται τα προϊόντα που πουλάνε με τους ανωτέρω τρόπους που περιγράφουμε.

Επιπρόσθετα τα περισσότερα καταστήματα είναι επίσης υπαίθρια. Μπορείτε σε διάφορα σημεία της πόλης να βρείτε υπαίθρια καταστήματα τα οποία πουλάνε έπιπλα, πόρτες, σιδηροκατασκεύες, συνεργεία αυτοκινήτων, είδη ρουχισμού κ.λ.π. Πλέον λόγω της μεγαλύτερης επαφής και επικοινωνίας της Αφρικής με τον έξω κόσμο & μέσω της τηλεόρασης, έχουν αρχίσει και αναζητούν σύγχρονες μεθόδους διάθεσης εμπορίου & παροχής υπηρεσιών.

Υπάρχουν αρκετά καταστήματα εστίασης με Ευρωπαϊκά φαγητά & δεδομένα, καθώς & αντίστοιχα καταστήματα με τοπικές σπεσιαλιτέ & γεύσεις. Το ίδιο ισχύει και για την διασκέδαση. Υπάρχουν μπαρ Ευρωπαϊκών προδιαγραφών στο κέντρο για ποτό & χορό, καθώς και τοπικά μπαρ (αλλά σε μεγαλύτερο αριθμό) σε όλους τους δήμους της Κινσάσα για ποτό με μουσική τοπική και μη. Υπάρχουν επίσης και καταστήματα για ποτό, φαγητό, χορό & Καραόκε για τους λάτρεις του είδους.

Δεν υπάρχουν κινηματογράφοι, ενώ υπάρχουν κάποια ζαχαροπλαστεία & καφετέριες στο κέντρο, καθώς και τα καφέ των λίγων καλών ξενοδοχείων που υπάρχουν, και σε πληθώρα υπάρχουν υπαίθρια καταστήματα με πλαστικές καρέκλες, που προσφέρουν μπύρα ή/και αναψυκτικό.

Επίσης υπάρχουν κάποια γήπεδα τένις, μπάσκετ και πισίνες, ως επί το πλείστον στις παλαιές οργανωμένες κοινότητες της Γαλλίας, Βελγίου & το τεννις club, οι οποίες διαθέτουν επιπλέον σχολεία & εστιατόρια . Υπάρχουν αρκετά στάδια σε ένα εκ τον οποίων έγινε και ο τελικός παγκοσμίου πυγμαχίας βαρέων βαρών, όπου νικητής ήταν ο Cassius Clay (γνωστός και ως Μοχάμεντ Αλί), καθώς και το μεγαλύτερο στάδιο της Αφρικής το οποίο βρίσκεται στην Κινσάσα. Υπάρχει τέλος και ένα μεγάλο γήπεδο του Γκολφ, όπου έχουν διεξαχθεί και μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις. Τέλος υπάρχουν και μερικά μαγαζιά που διαθέτουν και μπιλιάρδα.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικοί και φιλόξενοι, εκτιμούν & σέβονται την φιλία, ειδικά με τους Έλληνες, διασκεδάζουν & χορεύουν πολύ στο σπίτι τους ή στη γειτονιά τους, με φίλους και συγγενείς, όπως γινόταν και ακόμα γίνεται και στην Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε καλά εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες αλλά και καταστήματα παραγωγής παγωτού, αφού τα υπάρχοντα αδυνατούν να καλύψουν την εξυπηρέτηση πληθυσμού 16.000.000 (εν δυνάμει πελατών & αγοραστών), καθώς και όλους τους ξένους που βρίσκονται στην Κινσάσα.

Εν κατακλείδι η αγορά του Κονγκό είναι μια αγορά εμπορικά εκμεταλλεύσιμη σε τρομερά μεγάλο βαθμό, από κάποιον που θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με το εμπόριο, την εστίαση, τις υπηρεσίες, αλλά & για παραγωγικές μονάδες μεταποίησης. Έχει τρομακτικές δυνατότητες ανάπτυξης μιας επιχείρησης, καθώς η ζήτηση είναι υπερβολικά μεγαλύτερη από την προσφορά, και γι’ αυτό το λόγο το 98% των προϊόντων που φτάνουν στην αγορά του Κονγκό είναι εισαγόμενα, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές τιμές συγκριτικά με τα δικά μας δεδομένα. Επιπρόσθετα λόγω της ιδιομορφίας του Κονγκό, η Κινσάσα είναι το εμπορικό κέντρο (λόγω των μοναδικών λιμανιών που μπορούν να δεχτούν καράβι με εμπορεύματα) για όλο το Κονγκό και πολλά άλλα όμορα κράτη, τα οποία προσεγγίζονται μέσω των ποτάμιων οδών του ποταμού Κόνγκο, ο οποίος ξεχύνεται σαν φλέβα σε όλη την ενδοχώρα της Κεντρικής Αφρικής. Συνολικά η Κινσάσα εξυπηρετεί εμπορικά αριθμό ανθρώπων που αγγίζει τα 600.000.000.

Θα χαρούμε να σας συναντήσουμε από κοντά και να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βγείτε από το τέλμα των τελευταίων ετών της κρίσης ή να επενδύσετε τα χρήματα σας σε κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.