Άγγελος Βάζας
Α΄ Αντιπρόεδρος

Ο λαός του Κονγκό και ο λαός της Ελλάδας συνυπήρξαν ειρηνικά για πάρα πολλά χρόνια. Η πρώτη ελληνική παρουσία καταγράφεται το 1850. Έκτοτε και μέχρι σήμερα , με μια πολύ μικρή διακοπή, η ειρηνική αυτή σχέση επανέρχεται. Οι Έλληνες ουδέποτε στη σύγχρονη ιστορία τους πήγαν σε άλλες χώρες σαν κατακτητές αλλά μετανάστευσαν σαν άνθρωποι, σαν επιχειρηματίες, σαν έμποροι, όταν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στον τόπο τους ήταν αρνητικές, όπως και σήμερα.

Σε συνεργασία, οι δύο λαοί μπορούν να επιτύχουν πολλά μεταλαμπαδεύοντας ο καθένας ξεχωριστά τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε μια ξεκάθαρη και ειλικρινή σχέση που υπάρχει πάντοτε στον εμπορικό κόσμο και απαλλαγμένη από κάθε πολιτική παρέμβαση.

Θέλω να εκφράσω τις θέρμες ευχαριστίες στον πρόεδρο του επιμελητηρίου κύριο Hyppolite Nzita Mpongi, ο οποίος τυγχάνει και δήμαρχος του Δήμου Barumbu για την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών ίδρυσης του Congrec καθώς και τις αρμόδιες αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό που δεν καθυστέρησαν τις διαδικασίες ίδρυσης του επιμελητηρίου. Επίσης, τον Έλληνα Πρέσβη κύριο Αλέξανδρο Κατράνη, τον επιτετραμμένο του Κονγκό στην Ελλάδα κύριο Benjamin Ntikala Booto καθώς και όλο το προσωπικό και των δύο Πρεσβειών για την αμέριστη συμπαράσταση τους.

Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χιλιάδες Έλληνες που προϋπήρχαν πριν από εμάς και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία οι οποίοι κατάφεραν να αφήσουν μια καλή ανάμνηση των Ελλήνων στο Κονγκό, γεγονός το οποίο με συγκίνηση εισπράττουμε εμείς σήμερα. Την σημερινή ολιγομελή ελληνική παροικία η οποία παρά τις δυσκολίες παρέμεινε και διατήρησε το καλό όνομα των Ελλήνων με επικεφαλή  τον σημερινό πρόεδρο τους κύριο Ντούνη, τον πρώην πρόεδρο κύριο Σοφιάδη, τον κύριο  Οικονόμου, τον κύριο Τσεκούρα, τον κύριο Φρατζή και άλλους πολλούς οι οποίοι μας αγκάλιασαν και μας στήριξαν.

Κλείνοντας, εκ βάθος καρδιάς , θα ήθελα να ευχαριστήσω τον λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την αγάπη που μας δείχνει καθημερινά και με την σειρά μου να τους διαβεβαιώσω ότι από κοινού θα πορευτούμε με σκοπό την εμπορική και οικονομική ανόρθωση που είναι πλέον αναγκαία και για τους δύο λαούς. Θεωρώ πως οφείλουμε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις μας ώστε με την σειρά τους να βοηθήσουν αυτές εμάς.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Άγγελος Βάζας
Α΄ Αντιπρόεδρος